Mausteblogi

Kampotin punainen pitkäpippuri, josta tuli kommunismin vihollinen

Kampotin punainen pitkäpippuri

Kampotin punainen pitkäpippuri (Piper Retrofractum) on läheistä sukua tavalliselle pitkäpippurille (Piper Longum). Kampotin punainen pitkäpippuri korjataan vasta täysin kypsyneenä, minkä jälkeen se käsitellään punaisen värin säilyttämiseksi keittämällä ja auringossa kuivattamalla samoin kuin punapippuri. Kampotin punainen pitkäpippuri on melko harvinainen ja huonosti tunnettu mauste ainakin Euroopassa.

En pitäisi mahdottomana, että sitä olisi ollut saatavana jo antiikin Roomassa ja Kreikassa, koska tavallinen pitkäpippuri oli niihin aikoihin todella suosittua. Varmuudella sitä on Kambodžan lisäksi käytetty sekä mausteena että lääkkeenä useamman vuosituhannen ajan ainakin nykyisen Intian alueella, koska sillä uskottiin olevan samankaltaisia lääketieteellisiä ominaisuuksia kuin tavallisella pitkäpippurilla.

Kampotin punainen pitkäpippuri maistuu selvästi miedommalta kuin tavallinen pitkäpippuri. Sen tuoksu on voimakkaan hedelmäinen ja jopa hieman suklainen. Tuoksu muistuttaa mielestäni jossain määrin kiinalaista sichuaninpippuria tai madagaskarilaista punaista voatsiperifery-villicubebia. Mausta löytyy pieni häivähdys samantapaista pistävyyttä kuin punapippurissa, hieman hedelmäistä makeutta sekä muskottipähkinää.

Pitkäpippurit
Vasemmalla jaavalainen pitkäpippuri, oikealla Kampotin punainen pitkäpippuri

Kampotin punainen pitkäpippuri sopii mielestäni parhaiten yhteen erilaisten kurpitsoiden ja kesäkurpitsoiden kanssa. Jos teet esim. kurpitsapikkelssiä, punainen pitkäpippuri kannattaa lisätä etikkaliemeen kokonaisena aivan kuten muutkin pippurit. Käytännössä kaikkeen muuhun se kannattaa mielestäni lisätä murskattuna.

Punaisen pitkäpippurin maku ei ole kovin voimakas. Tämän vuoksi esim. keittoon tai kurpitsarisottoon kannattaa sirotella lisää rouhittua punaista pitkäpippuria juuri ennen tarjoilua.

Jo ainakin Angkor Watin ajoista asti kukoistanut pippurintuotanto oli lähellä kadota Kambodžasta kokonaan punakhmerien valtakauden aikana. Tämä olisi pahimmillaan saattanut tarkoittaa myös punaisen pitkäpippurin katoamista lopullisesti, koska sen tuotantomäärät olivat jo ennestään huomattavasti tavallisia pippureita pienempiä.

Kommunistijohtaja Pol Potin mielestä koko pippurinviljely oli pitkästä historiastaan huolimatta pelkkää siirtomaavallan aikaista kapitalistista hapatusta, josta kunnon kommunistin oli syytä hankkiutua eroon. Toteuttaessaan suunnitelmaansa sosialistisesta agraariutopiasta Pol Pot määräsikin 70-luvulla, että pippuriköynnökset tuli hävittää. Samalla hän käski maaseudulle pakkosiirrettyjä kansalaisia raivaamaan niiden tilalle riisipeltoja, koska maassa oli huutava pula elintarvikkeista.

Vähemmän yllättäen punakhmerien todellisuudesta vieraantuneet hankkeet johtivat Kampotin pippurintuotannon alasajon ja hävittämisen ohella myös valtavaan nälänhätään, jonka aikana joidenkin arvioiden mukaan jopa lähes viidennes maan väestöstä menehtyi raataessaan kolhooseissa aliravittuina tai teloitettiin luokkapettureina tai vastavallankumouksellisina tai muuten vain epäilyttävinä.

Pol Potin johtamat kommunistit jättivät jälkeensä mm. yli 20000 joukkohautaa ja mahdollisesti jopa 2-3 miljoonaa kuollutta. Toisin kuin punakhmerien hirmuhallinnon uhreiksi joutuneet ihmiset, osa pippuriköynnöksistä kuitenkin selviytyi näistä äärimmäisen synkistä ajoista. Pippurintuotanto alkoi silti kunnolla elpyä vasta 2000-luvun alussa.

Vuonna 2010 Kampotin pippureille myönnettiin WTO:n suojattu alkuperänimitys. 2016 Kampotin pippurit pääsivät samaan arvovaltaiseen joukkoon mm. parmankinkun, stiltonin ja ouzon kanssa, kun myös EU myönsi Kampotin pippureille suojatun alkuperänimityksen ensimmäisenä kambodžalaisena tuotteena. Nykyisin Kampotin ja Kepin alueilla on jo yli 400 rekisteröitynyttä pippurintuottajaa, joista monien suvut ovat viljelleet pippuria satojen vuosien ajan.

Saatavuus:

Kampotin punaista pitkäpippuria saa helpoimmin tilattua eurooppalaisista nettikaupoista. Viime vuosina sitä on satunnaisesti ollut myynnissä myös joissakin suomalaisissa nettikaupoissa.

Resepti: Kurpitsakeitto Kampotin punaisella pitkäpippurilla (4-5 annosta)

 • n. 700 g  hokkaidonkurpitsaa tai talvikurpitsaa
 • 1-2 perunaa
 • 1-2 porkkanaa
 • 1 iso sipuli
 • 1-2 valkosipulin kynttä
 • rypsi- tai camelinaöljyä
 • 5-6 dl kasvislientä
 • 1 laakerinlehti
 • savusuolaa
 • ripaus rouhittua muskottipähkinää
 • 2 tl kuivattua meiramia
 • 2 punaista pitkäpippuria
 • 2 dl kermaa
 • 75 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija voimakas)
 • 1-2 rkl valkoviinietikkaa

Kuori kurpitsa ja poista siitä siemenet. (Siemenet voi halutessaan puhdistaa ja paahtaa pannulla suolan kanssa valmiin keiton päälle laitettavaksi.)

Kuullota pilkottu sipuli, valkosipuli ja laakerinlehti öljyssä. Lisää pilkottu kurpitsa, peruna ja porkkana ja kasvisliemi. Lisää kuivattu meirami, hieman savusuolaa ja puolet rouhitusta punaisesta pitkäpippurista. Keitä hiljakseen, kunnes kurpitsa, peruna ja porkkana ovat kypsiä.

Lisää kerma ja pilkottu sulatejuusto. Kun juusto on sulanut, soseuta keitto tehosekoittimella. Lisää rouhittua muskottipähkinää, keitä vielä hetki (tai kunnes keitto vaikuttaa sopivan paksuiselta). Tarkista maku, lisää tarvittaessa savusuolaa ja viimeistele keitto valkoviinietikalla. Sirottele annosten päälle lisää punaista pitkäpippuria ennen tarjoilua.

Kurpitsakeitto Kampotin punaisella pitkäpipurilla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *