Mausteblogi

Cubeb – Tuhannen ja yhden yön tarinoiden pippuri

Cubeb

Cubeb eli komeetanhäntäpippuri on peräisin Piper cubeba –kasvista, joka kuuluu pippurien sukuun. Cubebin nimi tulee sitä tarkoittavasta arabian sanasta ”kabābah” (كبابة). Cubebia on viljelty Indonesian Jaavalla jo tuhansia vuosia.

Cubeb tunnettiin myös antiikin Kreikassa ja sitä oli yleisesti saatavilla Euroopassa vielä keskiajalla. Kuten monen muunkin pippurin kohdalla, suurimpia syyllisiä cubebin katoamiseen eurooppalaisista keittiöistä olivat – supresa surpresa – portugalilaiset ja Casa da Índian hallitsema mustapippurikauppa. Vuonna 1640 Portugalin kuningas Juhana IV (João o Restaurador) jopa kielsi cubebin myymisen lailla suojellakseen tuottoisaa mustapippurikauppaa.

Cubebin tuoksu on voimakas ja pistävä yhdistelmä mustapippuria, katajanmarjaa ja maustepippuria. Tarkkanenäisimmät saattavat huomata tuoksussa myös pienen häivähdyksen kitkerää mentolia. Cubebin maku on huomattavasti mustapippuria kitkerämpi. Sen vuoksi cubeb ei sovi läheskään kaikkiin ruokiin mustapippurin korvikkeeksi, vaikka sitä sellaisenakin on aikoinaan myyty ympäri Eurooppaa.

Mielestäni cubebin maku sopii loistavasti yhteen esim. kanelin ja neilikan kanssa, vaikka edellä mainittuja käytetäänkin Suomessa lähinnä makeisiin leivonnaisiin. 

Indonesian ohella cubebia käytetään edelleen jossain määrin yleisesti mausteena ainakin Pohjois-Afrikan maissa, joissa sitä saatetaan laittaa esim. ras el hanout –mausteseokseen. Länsimaissa cubebia käytetään nykyisin enimmäkseen alkoholijuomien, kuten ginien, valmistukseen sekä hajuvesiteollisuudessa.

Cubebilla on tyypillisesti maustettu liharuokia ja erilaisia kastikkeita. Kuten muutkin pippurit cubeb kannattaa aina murskata vasta juuri ennen ruuanlaittoa. Kokonaisia cubebeja voi laittaa kastikkeiden tai pitkään kypsytettävien pataruokien joukkoon, mutta murskattu cubeb kannattaa mielestäni lisätä ruokaan vasta aivan loppuvaiheessa hieman ennen tarjoilua, jotta sen omintakeinen maku pääsee esiin.

Kreikkalainen filosofi Theofrastos, jota pidetään kasvimaantieteen ja kasviekologian isänä, kirjoitti 300 ekr. kasvitiedettä käsittelevässä teoksessaan mausteesta nimeltä ”komakon”. Theofrastos luokitteli ”komakonin” pippurien sijaan kanelin ja kassiakanelin tapaiseksi aromaattiseksi ainesosaksi, joka soveltuu ruokiin ja lääkkeisiin.

Marco Polo mainitsee matkakertomuksessaan (1500 vuotta Theofrastosta myöhemmin) cubebin yhtenä Jaavalla viljeltävistä kallisarvoisista mausteista. En tiedä oliko 1500-luvulla elänyt kuuluisa ranskalainen tutkija Guillaume Budé lukenut Marco Polon matkoista. Oli tai ei, Budén mielestä Theofrasteen käyttämä sana ”komakon” viittasi ilmiselvästi cubebista Jaavalla käytettävään nimeen ”kumakus”.

Intiassa cubebista tehtyä tahnaa käytettiin yleisesti mm. pahanhajuisen hengityksen sekä hammas- ja ienvaivojen hoitamiseen, ja kiinalaisessa lääketieteessä sen uskottiin parantavan ruokahalua. Euroopassa puolestaan Cubebia tai siitä tehtyä öljyä myytiin kalliina ja eksoottisena lääkkeenä hoitamaan tippuria. Tästä voisi ehkä päätellä, että maksukykyisillä eurooppalaisilla oli entisaikoina polttavampiakin terveysongelmia kuin haiseva henki tai ruokahaluttomuus.

Cubeb oli vuosisatojen ajan suosittu mauste arabimaailmassa, koska sen uskottiin olevan voimakas afrodisiakki. Cubeb mainitaan myös hedelmällisyyttä parantavana lääkkeenä esimerkiksi Tuhannen ja yhden yön tarinoissa.   

J.A. Hollon käännöksessä vuodelta 1930 kairolainen kauppias Šemseddin, joka kärsii vaimonsa kanssa lapsettomuudesta, hankkii sadussa basaarin ”hašišinmyyjältä” ainekset hedelmällisyyttä parantavaan lääkkeeseen.

Sadussa tähän lääkkeeseen kuuluu ryytineilikoita, inkivääriä, kanelia ja eri pippurilajeja, joista olennaisin lienee ollut cubeb, vaikkei kääntäjä sitä erikseen mainitsekaan. Nämä ainesosat sitten sekoitetaan öljyyn ja hunajaan ja nautitaan ennen vasikan ja kyyhkysen lihaa. Sitä satu ei kerro, tehoaisiko lääke, jos pääruokana olisikin jotakin muuta.

30-luvun Suomessa kovin moni tuskin oli kuullut cubebista, joten suomentajan ratkaisu puhua vain ”eri pippurilajeista” on varsin ymmärrettävä. Wikipedian mukaan J.A. Hollo tosin käänsi tarinat J. Østrupin skandinaavisesta käännöksestä, joten voi hyvin olla, ettei cubebia ole mainittu erikseen myöskään tekstissä, jonka Hollo suomensi.

Sadussa lääke toki tehoaa, ja Šemseddin ja hänen vaimonsa saavat pojan nimeltä Aladdin Abuš-Šamat, jonka mukaan ko. satu on nimetty. Lääkkeen koostumus saattaa olla hyvinkin lähellä arabimaailmassa käytettyjä reseptejä. Sen tehoaminen lapsettomuuteen on nykytietämyksen valossa kuitenkin aivan yhtä lailla satua kuin samassa tarinassa esiintyvä taikakivi, jota koskettamalla saa muun muassa sohvan lentämään ilmojen halki ja herkkuja notkuvan ruokapöydän ilmestymään tyhjästä nälkäisten sohvalentäjien eteen.

Saatavuus:

Cubebia saattaa löytää Suomessa maustekaupoista tai luontaistuotekaupoista. Netistä tilaaminen onnistuu myös melko helposti.

Resepti: Cubeb-pilahvi (4-5 annosta)

 • 2,5 dl riisiä (keitetään kasvisliemessä)
 • ½ tl jauhettua kanelia
 • ½ tl murskattua neilikkaa
 • 1 iso sipuli
 • 1-2 valkosipulinkynttä
 • 250 g tuoreita herkkusieniä
 • 100 g saksanpähkinöitä
 • Savusuolaa
 • Jauhettua paprikaa (tai chiliä)
 • Oliiviöljyä tms. ruokaöljyä (paistamiseen)
 • Murskattua cubebia
 • Murskattua mustapippuria
 • Silputtua lehtipersiljaa
 • Ekstraneitsytoliiviöljyä

Huuhdo riisi ja laita se kiehumaan kasvisliemessä (lientä saa olla reilusti). Lisää kaneli ja neilikka.

Kuullota ohuiksi puoliympyröiksi pilkottu sipuli ja pilkottu valkosipuli oliiviöljyssä. Lisää viipaloidut herkkusienet pannulle ja mausta cubebilla, mustapippurilla, savusuolalla ja paprikajauheella. Jos haluat ruokaan pientä tulisuutta, korvaa paprikajauhe ripauksella kuivattua piri piriä tms. voimakasta chilijauhetta.

Kun sienet ovat paistuneet hetken, lisää pannulle saksanpähkinät ja tarvittaessa hieman lisää öljyä paistamista varten. Herkkusienet voi hyvin korvata jollain muulla miedolla sienellä kuten vaikka portobellolla.

Kun riisi on kiehunut kasvisliemessä 10 minuuttia (tai ajan, jonka sen pitää paketin mukaan kiehua), kaada se siivilään.

Asettele riisi laakealle tarjoiluastialle ja mausta se murskatulla cubebilla. Levitä herkkusienipaistos riisin päälle tasaisesti. Lisää tarvittaessa savusuolaa. Sirottele päälle silputtu lehtipersilja ja viimeistele ruoka muutamalla lorauksella ekstraneitsytoliiviöljyä.

Cubeb-pilahvi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *